Godt gammeldags håndverk

Kunnskap, lidenskap, gode råvarer og tid. Der har du oppskriften på et godt håndverksbakeri. Da vi startet bakeri i Salhus i 2015 hadde vi ikke drømt om at vi åtte år senere skulle åpne Bergens største og mest moderne håndverksbakeri  i Nygaarden. Mens Bergen sover, er våre pasjonerte og dedikerte bakere på jobb. Her kan du følge prosessen fra mel og vann til salgsklare varer.

Elting

Vi starter med å blande surdeigskultur, mel og vann. Surdeigskulturen vår har vært med oss hele veien fra Salhus i 2015. Vi kaller den “Strilen” – alle surdeigskulturer skal nemlig ha et navn.
Vi elter deigen og setter den til første heving.

Folding og strekking

Nå skal deigen foldes og strekkes.  Dette gjør vi for å styrke og utvikle gluten i deigen slik at den blir seig og kan klare å holde på CO2 som utvikler seg under heveprosessen. I tillegg fordeles sukkeret som blir omgjort i deigen slik at gjæren vil få ny mat og kan fortsette prosessen sin.

Laminering

Når vi baker croissanter er det en helt egen prosess. En god croissant består av lag på lag med deig og smør. Dette er en møysommelig prosess. Vi lager først en grunndeig, som vi så kjevler smør inn i slik at vi får flere lag av deig og smør. Kjøp en croissant i bakeriet og prøv å telle alle lagene. Det tar tid. Men jo flere lag, jo mer knasende sprøtt og luftig resultat.

Forming

Endelig kan vi begynne å gi bakverket form.
Hvert emne formes og legges i form eller på bakebrett og gjøres klart til kaldheving.

Kaldheving

Siste trinn i prosessen med å klargjøre deiger til steking. Nå settes de ferdig formede bakverkene til kaldheving i heveskap resten av dagen og er klare til steking når nattskiftet kommer på jobb.

Steking

Klokken ti om kvelden kommer bakerne til nattskiftet på jobb. Nå skal brød, boller, rundstykker og croissanter stekes i store brødovner og roterende stekeskap.
Ovnene i bakeriet kommer fra Tyskland og er så tunge at fundamentet i bakeriet måtte understøttes med tunge stålplater. Og da de skulle monteres måtte dører og vegger demonteres for at vi skulle få dem inn. Men det var verdt slitet. Våre moderne ovner spiller en viktig rolle i håndverksbakeriet vårt.

Servering

Tidligst ett døgn etter at prosessen startet, er bakverkene klare til servering i bakeriutsalget. Kom innom når vi åpner klokken syv om morgenen og nyt den deilige lukten av nybakte croissanter og andre herlige bakevarer.

Åpent alle ukedager fra 07 - 17
Lørdag og søndag fra 08 - 16